Kaosi godet aeroportet e Parisit para Olimpiadës, punëtoret kërcënojnë për grevë

Punëtorët në aeroportet e Parisit po kërcënojnë të hyjnë në grevë përpara fillimit të Lojërave Olimpike.

Sindikatat që përfaqësojnë punëtorët për Aéroports de Paris (ADP) – duke përfshirë aeroportet e Roissy-Charles de Gaulle dhe Orly – po bëjnë thirrje për grevë të mërkurën më 17 korrik.

Arsyeja e grevës? Një mosmarrëveshje për shpërblimet për stafin.

Nëse largimi nga anëtarët e sindikatave CGT, CFDT, FO dhe UNSA vazhdon, mund të shkaktojë përçarje vetëm nëntë ditë përpara ditës së parë të Lojërave.

Sindikatat nuk janë të lumtura që punëtorët e ADP-së nuk po marrin të ashtuquajturën bonus olimpike.

Në një deklaratë, ata denoncuan “vendimet e njëanshme nga shefi ekzekutiv për të paguar bonus vetëm për disa personel”.

Të dy aeroportet Roissy-Charles de Gaulle dhe Orly do të jenë portat kryesore për turistët për të hyrë në Francë për Lojërat Olimpike, me Ceremoninë e Hapjes së planifikuar për 26 korrik.

Gazeta Le Monde vlerëson se deri në 350,000 njerëz do të kalojnë tranzit nëpër aeroporte gjatë Lojërave Olimpike.

Nuk janë vetëm tifozët e sportit – mijëra atletë do të fillojnë të mbërrijnë në qytetin Olimpik nga 18 korriku përpara ceremonisë së hapjes.

Sindikatat që përfaqësojnë punëtorët në të gjithë sektorin publik francez kanë bërë thirrje për rritje të pagave për të punuar gjatë ngjarjes , e cila zgjat deri më 11 gusht.

Policia, kontrollorët e trafikut ajror, mbledhësit e mbeturinave, punonjësit e qeverisë qendrore dhe drejtuesit e trenave kanë kërkuar gjithashtu rritje.

Njoftimi i grevës në aeroport, megjithatë, vjen një ditë pasi Fronti i Ri Popullor i majtë (NFP) siguroi në mënyrë të papritur numrin më të madh të vendeve në zgjedhjet e parakohshme të thirrura nga Presidenti Emmanuel Macron.

Në premtimet e tyre zgjedhore, NFP bëri thirrje për një rritje të pagës minimale – si dhe rritje domethënëse të pagave për punonjësit e sektorit publik.

Shkalla e thirrjes së PDSH-së për grevë nuk është ende e qartë.

Këto lloj largimesh nuk priren të shkaktojnë anulime fluturimesh – por mund të shkaktojnë kaos në sigurinë e aeroportit dhe karuselet e bagazheve, në varësi të numrit të stafit që hyjnë në grevë. /euronews/

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button