Fillojnë negociatat e anëtarësimit të Ukrainës dhe Moldavisë në BE

Këshilli i Bashkimit Evropian (BE) ra dakord të premten me Ukrainën dhe Moldavinë për të filluar negociatat e anëtarësimit në Luksemburg më 25 qershor.

Belgjika, e cila mban presidencën mandatore të BE javën e kaluar, arriti të arrijë unanimitetin e nevojshëm për të miratuar kuadrin e negociatave për Ukrainën dhe Moldavinë, të cilat Hungaria e bllokoi. Lëvizja e së premtes përbën bazën ligjore për bisedimet.

Ukraina aplikoi për t’u anëtarësuar në BE në shkurt 2022, më pak se një javë pas pushtimit të Rusisë. Udhëheqësit e BE-së lëvizën jashtëzakonisht shpejt për ta bërë Ukrainën një kandidate në qershor të atij viti, por procesi ishte i ngadaltë më pas.

Udhëtimi në BE i dy vendeve është mjaft i mundimshëm.

Megjithatë, fillimi i negociatave dërgon një sinjal të fortë solidariteti me Ukrainën, si dhe mbështetjen masive financiare të ofruar nga BE.

Për t’u anëtarësuar në BE, vendet kandidate duhet të kalojnë një proces të gjatë për të harmonizuar ligjet dhe standardet e tyre dhe për të përmbushur një sërë kushtesh ekonomike dhe politike, duke përfshirë respektimin e shtetit të së drejtës dhe parimeve të tjera demokratike. Ukraina do të duhet të ndalojë korrupsionin e thellë të qeverisë dhe të miratojë reforma të tjera.

Ky hap erdhi pak përpara se Presidenca e rradhës së BE-së, Belgjika, t’i dorëzonte mandatin Hungarisë më 1 korrik.

Procesi i anëtarësimit të Ukrainës nuk është përfshirë në programin zyrtar të BE-së të shpallur nga Budapesti të martën .

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button