Shkencëtarët zbuluan se çaji redukton “dukshëm” metalet e rënda në ujë gjatë përvëlimit

Shkencëtarët nga Universiteti Northwestern në SHBA zbuluan se përvëlimi i çajit redukton “dukshëm” metalet e rënda si plumbi dhe kadmiumi në ujë, transmeton Anadolu.

Sipas lajmit të “Science Daily”, studimi shqyrtoi efektet e llojeve të ndryshme të çajit, qeseve të çajit dhe metodave të ndryshme të përvëlimit në reduktimin e metaleve të rënda në ujë.

Studiuesit krijuan solucione uji që përmbanin sasi të caktuara të metaleve të rënda dhe shtuan gjethe çaji që ishin përvëluar në periudha të ndryshme kohore në solucionet që i ngrohën deri në temperaturën afër vlimit.

Ata matën se sa metal i rëndë mbeti në tretësirë ​​pas procesit të përvëlimit dhe e krahasuan këtë me nivelet para dhe pas.

Si rezultat i studimit, u përcaktua se gjethet e çajit të zi të bluara imët, falë sipërfaqes së tyre të madhe, formuan një lidhje kimike me jonet e metaleve të rënda, duke i lejuar ato të largohen nga uji në një “masë të madhe”.

Shkencëtarët përcaktuan se sasia e metaleve të rënda në ujë zvogëlohet me rritjen e kohës së përvëlimit të çajit dhe theksuan se qeset e çajit të bëra nga celuloza janë më efektive se ato të bëra nga pambuku dhe najloni.

Studimi gjithashtu zbuloi se çaji mund të ketë efekte pozitive në shëndetin publik në rajonet ku metalet e rënda zakonisht shihen në ujin e pijshëm.

Gjetjet e studimit u publikuan në revistën “ACS Food Science & Technology”.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button