RMV-ja mbajti takim me përfaqësuesit e vendeve anëtare në prag të Samitit të NATO-s, në fokus prioritetet e Aleancës

Ministria e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Jashtme e Maqedonisë së Veriut ishte nikoqire e mëngjesi të punës së NATO-s, ku morën pjesë ambasadorët e vendeve anëtare të NATO-s, Ukrainës, Japonisë dhe BE-së. Ngjarja u mbajt në prag të Samitit të NATO-s në Uashington, ku do të shënohet 75-vjetori i formimit të Aleancës, transmeton Portalb.mk.

Ky takim shërbeu si mundësi për të konfirmuar prioritetet kryesore të Aleancës, të cilat duhet tu përgjigjen sfidave të përbashkëta. Në të njëjtën kohë, u theksua rëndësia e demonstrimit të përbashkët të unitetit dhe përpjekjeve të përbashkëta për të forcuar kapacitetet dhe mundësitë për siguri kolektive.

Përkushtimi për sigurimin e mbrojtjes kolektive dhe gatishmërisë për t’iu përgjigjur sfidave që vijnë nga të gjitha drejtimet u konfirmua së bashku. Në të njëjtën kohë u theksua arritja e më shumë se 2% e PBB-së së vendit për shpenzimet e mbrojtjes.

Situata në Ukrainë, në kuadrin e arkitekturës evropiane të sigurisë, ishte një fokus i veçantë i mëngjesit. Mundësia e samitit, vendet anëtare të NATO-s së bashku me autoritetet ukrainase për të diskutuar nevojat e tyre afatshkurtra dhe afatgjata, do të bëjë të mundur marrjen e vendimeve të rëndësishme që do të përcaktojnë ecurinë e ardhshme të situatës dhe të ardhmen e këtij vendi.

“Ne jemi mirënjohës që NATO njeh Ballkanin Perëndimor si një rajon me rëndësi strategjike për Aleancën. Ne besojmë fuqimisht se vazhdimi i koordinimit të ngushtë dhe aktiviteteve të përbashkëta të NATO-s dhe BE-së në rajon është thelbësor, në radhë të parë duke përshpejtuar proceset e integrimit evropian dhe euroatlantik. Kjo është me rëndësi thelbësore për forcimin e stabilitetit dhe mbylljen e vakumit që është i përshtatshëm për ndikime destabilizuese nga palët e treta”, tha ministri i Jashtëm i RMV-së, Timço Mucunski.

Ai theksoi rëndësinë e pjesëmarrjes së partnerëve nga rajoni Indo-Paqësor, në formatin AP4, së bashku me përfaqësues të lartë të BE-së, dhe mundësinë për të shkëmbyer pikëpamje me ta se si të thellohet bashkëpunimi, duke përfshirë përpjekjet e përbashkëta për të ruajtur paqen dhe stabilitetin në dy rajone të largëta, por të lidhura, duke ruajtur rregullat e bazuara në rendin ndërkombëtar dhe duke mbrojtur vlerat tona të përbashkëta.

Në Samitin e NATO-s nga 7 deri në 11 korrik, pritet formulimi në deklaratën përfundimtare në lidhje me gjasat e Ukrainës për anëtarësim në NATO.

Ukraina nuk do të ftohet për t’iu bashkuar NATO-s, pasi NATO-ja ka qenë e prerë se Ukraina nuk mund t’i bashkohet asaj derisa lufta është duke vazhduar.

NATO-ja do ti dhurojë armë dhe municione Ukrainës.

Përveç Këshillit NATO-Ukrainë në nivel liderësh, do të ketë edhe dy sesione të tjera pune në samit. I pari ka të bëjë me atë se sa e përgatitur është NATO-ja në rast se do të sulmohej.

Aleatët e NATO-s kanë rritur prodhimin e municioneve që nga viti 2022, nga rreth 100,000 predha artilerie para luftës në rreth dy milionë fishekë këtë vit dhe rreth tre milionë fishekë që priten në vitin 2025, sipas zyrtarëve.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button