Ligj i ri: Qytetarët e rinj gjermanë obligohen të deklarojnë “të drejtën e Izraelit për të ekzistuar”

Një ligj i ri historik për shtetësinë hyri në fuqi në Gjermani të martën, me një kërkesë të qartë që aplikantët të deklarojnë të drejtën e ekzistencës së shtetit të Izraelit.

Qeveria social-liberale e kancelarit Olaf Scholz e bëri shtetësinë e dyfishtë një premtim kritik të fushatës kur u zgjodh në vitin 2021, duke premtuar se do të shkurtojë kohën e pritjes për qytetarët e rinj për të marrë një pasaportë gjermane në pesë vjet.

Siç raporton Financial Times, Gjermania nuk lejonte më parë shtetësinë e dyfishtë për migrantët e gjeneratës së parë, transmeton Telegrafi.

Por antisemitizmi në rritje, një debat gjithnjë e më i ashpër mbi luftën e Izraelit kundër Hamasit dhe një rritje e popullaritetit për politikën anti-emigrante, të së djathtës ekstreme, kanë shtyrë Berlinin të rishikojë procesin e shtetësisë si një masë më të ashpër të besnikërisë ndaj vlerave gjermane.

“Kushdo që ndan vlerat tona dhe bën përpjekje, tani mund të marrë një pasaportë gjermane më shpejt dhe nuk duhet të heqë dorë nga një pjesë e identitetit të tij duke hequr dorë nga kombësia e tij e vjetër”, tha ministrja e Brendshme, Nancy Faeser të martën.

“Por ne e kemi bërë gjithashtu po aq të qartë: kushdo që nuk i ndan vlerat tona nuk mund të marrë një pasaportë gjermane. Ne kemi vënë një vijë të kuqe të qartë kristal këtu dhe e kemi bërë ligjin shumë më të rreptë se më parë”, shtoi Faeser.

Parlamentarët gjermanë ranë dakord mbi bazën ligjore të kërkesave të reja të shtetësisë në janar, por përmbajtja specifike e testit të shtetësisë që është në qendër të tij përcaktohet nga rregullorja e qeverisë.

Ministria e Brendshme kishte treguar më parë se synonte të përfshinte pyetje mbi judaizmin dhe jetën hebreje në Gjermani, por nuk tha nëse do të përfshinte një deklaratë specifike në lidhje me shtetin e Izraelit. Ministria e Brendshme të martën konfirmoi se tani do të jetë një kërkesë.

“Pyetje të reja testi janë shtuar mbi temat e antisemitizmit, të drejtën e shtetit të Izraelit për të ekzistuar dhe jetën hebreje në Gjermani”, tha ministria e Brendshme.

Deklarimi i një angazhimi për barazinë gjinore, demokracinë dhe përgjegjësinë historike të Gjermanisë ndaj judaizmit si rezultat i krimeve të nacionalsocializmit, do të jetë gjithashtu pjesë e testit.

Duke paraqitur raportin e tij vjetor të martën, komisioneri zyrtar i qeverisë gjermane për luftën kundër antisemitizmit, Felix Klein, përshkroi një rritje “katastrofike” të krimeve të urrejtjes kundër popullit hebre në Gjermani.

“Incidentet antisemitike të regjistruara nga zyra e tij u rritën 83 për qind, nga viti në vit, në 2023 në 4,782 – shumica dërrmuese e të cilave ishin akte të gjuhës së urrejtjes të dokumentuara publikisht, por me disa qindra dukuri të dhunës fizike ndaj njerëzve dhe pronës”, tha ai.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button