Bielsa e thotë troç: Stop biznesit, futbolli duhet të jetë i të gjithëve, edhe të varfërit kanë të drejtë ta ndjekin

Trajneri i Uruguajit, Marcelo Bielsa ka thënë në një intervistë se futbolli duhet të jetë i të gjithëve, duke treguar kështu pakënaqësinë e tij për mënyrën sesi po funksionon loja më e mirë në botë. Sipas Bielsës, tani futbolli është shndërruar në bisnes dhe të varfërit nuk kanë mundësi të shikojnë ndeshje.
“Futbolli ka gjithnjë e më shumë shikues, por po bëhet gjithnjë e më pak tërheqës”, tha Bielsa dhe vazhdoi të thotë se ajo që dikur e bënte këtë lojë më të bukurën në botë nuk është më prioritet.
“Pavarësisht se sa njerëz shikojnë futboll, nëse nuk siguroheni që ajo që njerëzit shikojnë është diçka e këndshme, do të përfitojë vetëm biznesi. Sepse biznesit i intereson vetëm sa njerëz shikojnë futboll. Por në pak vite do të ketë më pak lojtarë që meritojnë të shikohen dhe loja e prodhuar do të bëhet më pak e këndshme, kjo rritje artificiale aktuale e shikuesve do të ndalet.
Mund të ketë uruguaianë që shikojnë vetëm përmbledhje të ndeshjeve të kombëtares, por kjo nuk ka të bëjë me thelbin që bëri të mundur që njerëzit të dashurohen me shenjën më të rëndësishme identifikuese që kanë njerëzit në futboll.
Mendoj se duhet ta injorojmë këtë skenar që po na propozojnë, ku polemika, akuza, përcaktimi i fajtorit bëhet një obsesion që përkeqëson atmosferën në të cilën duhet luajtur futbolli.

“Futbolli është një pasuri popullore. Njerëzit e varfër që nuk kishin para për të blerë gjëra që i bënin të lumtur, kishin futboll që ishte falas. Por tani ata nuk e kanë më atë.

Çfarë ndodhi me futbollin? Futbolli është fillimisht një pronë popullore. Pse? Sepse njerëzit e varfër kanë akses shumë të kufizuar për të blerë atë që i bën të lumtur, sepse nuk kanë para për ta blerë atë.

Pra, për shkak se futbolli është falas, origjina e tij është popullore. Është një nga gjërat e pakta që njerëzit më të varfër mund të kenë. Megjithatë, sot nuk e kanë më. Lojtarët 17-vjeçarë si Endrick po shkojnë në Evropë…

Është turp që jam unë ai që duhet t’i them këto gjëra, sepse pastaj vetëm do të më kritikojnë. Ndoshta ju gazetarët duhet t’i thoni këto gjëra, sepse mendoj se nuk jeni pjesë e biznesit, përndryshe do t’i bënit. Unë besoj se mediat duhet të pengohen të dëgjojnë zërin e përforcuar të njerëzve si unë, të cilët herë pas here kanë ndikim publik. Ju po më dëgjoni se jam trajner i kombëtares së Uruguait, përndryshe kujt do t’i interesonte kjo që po them?

Por ju si përfaqësues të një profesioni që ka të njëjtin pushtet me median, një pushtet që manipulon absolutisht gjithçka në maksimum. Pse nuk bëni një hetim për të demaskuar gënjeshtrat?”- tha ai.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button