Aleatët e Izraelit përballen me bashkëfajësinë e gjenocidit nëse urdhri i GJND-së shpërfillet, thonë ekspertët

Vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (ICJ) që urdhëron Izraelin të ndalojë pushtimin e tij në Rafah është një hap në drejtimin e duhur, por çështja kritike tani është pajtueshmëria, sipas një eksperti të njohur ligjor.

“Aleatët e Izraelit, si SHBA dhe Britania e Madhe, nuk mund të jenë bashkëpunëtorë. Kjo do të thotë se shitja e armëve, për shembull, duhet të pezullohet menjëherë dhe shtetet nuk duhet të ofrojnë mbulesë diplomatike për shkeljet skandaloze të ligjit ndërkombëtar nga Izraeli, për shembull, duke mos vënë veton. çdo rezolutë e Këshillit të Sigurimit të OKB-së përqendrohej në respektimin e këtij urdhri”, tha për Anadolu Agency Zaki Sarraf, zyrtar ligjor në Qendrën Ndërkombëtare të Drejtësisë për Palestinezët (ICJP).

Nëse këto vende vazhdojnë të mbështesin Izraelin dhe të bllokojnë përpjekjet për ta mbajtur atë përgjegjës, ata përballen me rrezikun real të përballjes me akuzat e “bashkëpunëtorit në gjenocid” të përshkruara në Nenin III të Konventës së Gjenocidit, tha ai.

“Nëse shtete të tilla si SHBA dhe Britania e Madhe ofrojnë mbulim diplomatik ose ofrojnë mbulesë politike ose vazhdojnë t’i shesin armë Izraelit, kjo mund të jetë bashkëfajësi në atë që GJND-ja e ka vendosur tashmë si një gjenocid të besueshëm kundër palestinezëve,” vuri në dukje Sarraf.

“Izraeli ka treguar një shpërfillje absolute dhe totale të ligjit ndërkombëtar dhe urdhrave të mëparshëm të GJND-së, kështu që hapi tjetër nga ky vendim është respektimi dhe vetëm respektimi i ligjit”, tha eksperti.

Të premten, gjykata e lartë e OKB-së, përveç rikonfirmimit të urdhrave të saj të 26 janarit dhe 28 marsit, urdhëroi Izraelin të “ndalojë menjëherë ofensivën e tij ushtarake dhe çdo veprim tjetër” në Rafah “që mund t’i shkaktojë grupit palestinez në Gaza kushte jete që mund të sjellë shkatërrimin e tij fizik tërësisht ose pjesërisht”.

Izraeli është urdhëruar gjithashtu të “mbajë të hapur kalimin e Rafahut për ofrimin e papenguar në shkallën e shërbimeve bazë dhe ndihmës humanitare të nevojshme urgjentisht” dhe “të marrë masa efektive për të siguruar hyrjen e papenguar në Rripin e Gazës të çdo komisioni hetimor, misioni faktmbledhës ose organ tjetër hetues i mandatuar nga organet kompetente të Kombeve të Bashkuara për të hetuar pretendimet për gjenocid”.

Gjykata i ka dhënë Izraelit një muaj kohë për të paraqitur një raport mbi të gjitha masat e marra për zbatimin e këtyre urdhrave.

“Është e domosdoshme që Izraeli të respektojë urdhrin,” përsëriti Sarraf.

“Siç e dimë, Ministria e Jashtme e Afrikës së Jugut ka konfirmuar se ata po e çojnë vendimin e GJND-së në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për të siguruar respektimin e urdhrit. Prandaj është e domosdoshme që çdo rezolutë e Këshillit të Sigurimit të OKB-së në lidhje me respektimin e këtij urdhri të respektohet dhe nuk vihet veto për të siguruar që jetët e palestinezëve janë të mbrojtura.”

Mbi një milion janë zhvendosur nga pushtimi izraelit në Rafah

Në dy javët e fundit, më shumë se një milion palestinezë janë larguar nga Rafah, ndërsa ushtria pushtuese izraelite u fut më thellë në qytet.

Njerëzit e zhvendosur nga sulmet izraelite nuk kanë strehim, ushqim, ujë dhe gjëra të tjera thelbësore për mbijetesë, thotë OKB.

Qeveria e kryeministrit izraelit, Benjamin Netanyahu tha se akuzat se po kryen një gjenocid në Gaza janë “të rreme, të egra dhe moralisht të neveritshme”.

“Izraeli nuk ka dhe nuk do të kryejë aksione ushtarake në zonën e Rafahut, të cilat mund t’i shkaktojnë popullatës civile palestineze në Gaza kushte jete që mund të sjellin shkatërrimin e tij fizik tërësisht ose pjesërisht,” tha qeveria e Netanyahu të premten, duke sinjalizuar se pushtimi i Rafahut nuk do të ndalet.

Ministri i Financave i Izraelit, Bezalel Smotrich tha: “Ata që kërkojnë që shteti i Izraelit të ndalojë luftën, kërkojnë që ai të dekretojë veten të pushojë së ekzistuari. Ne nuk do të pajtohemi me këtë.”

Shtëpia e Bardhë, ndërkohë, tha se ka qenë “e qartë dhe konsistente” në pozicionin e saj ndaj Rafahut. Senatori amerikan Lindsey Graham tha se GJND”mund të shkojë në ferr”.

“Ka kaluar shumë kohë për t’u përballur me këto të ashtuquajtura organizata ndërkombëtare të drejtësisë të lidhura me OKB-në,” tha Graham.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button