Kuvendi i Kosovës miraton Deklaratën për përkujtim të gjenocidit në Srebrenicë

Kuvendi i Kosovës në një seancë të jashtëzakonshme me rastin e Përkujtimit të viktimave të masakrës në Srebrenicë – Bosnjë e Hercegovinë, ka miratuar Deklaratën për përkujtim të gjenocidit në Srebrenicë, raporton Anadolu.

Në seancën me rastin e 29-vjetorit të masakrës në Srebrenicë, para deputetëve deklaratën e lexoi nënkryetari i Kuvendit të Kosovës nga komuniteti boshnjak, Bahrim Shabani.

Ai ka deklaroi se 11 korriku duhet të jetë ditë përkujtimi dhe reflektimi për gjenocidin e bërë nga Serbia në Srebrenicë.

“Caktimi i 11 korrikut si dita e përkujtimit dhe reflektimit të gjenocidit të vitit 1995 në Srebrenicë, solidarizimi me të mbijetuarit dhe përkujtimi për Srebrenicën të shërbejë si kujtesë e mprehtë e përgjegjësisë, për të parandaluar tragjedi në të ardhmen”, tha Shabani.

Ai kujtoi vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND) se është kryer gjenocid ndaj boshnjakëve në Srebrenicë dhe tha se gjenocidi nuk duhet mohuar dhe se është e nevojshme të sigurohet drejtësia për viktimat.

Në emër të Qeverisë së Kosovës foli zëvendëskryeministrja Emilija Rexhepi e cila tha se në Srebrenicë janë vrarë mbi 8.000 burra dhe djem boshnjakë.

“Vuajtjet e tyre na kujtojnë rëndësinë e luftës kundër urrejtjes dhe fanatizmit si dhe përgjegjësinë tonë për të ndërtuar një shoqëri të bazuar në drejtësi, të vërtetë dhe pajtim”, tha Rexhepi.

Ajo ka kujtuar se Qeveria e Kosovës dje miratoi propozimin për shpalljen e 11 korrikut si Ditë të Përkujtimit të Gjenocidit në Srebrenicë. 84 deputetë ishin prezentë në sallën alternative ku po mbahet seanca e Kuvendit dhe të gjithë e mbështetën deklaratën.

Deputetët e nisën seancën me një minutë heshtje për viktimat e gjenocidit të Srebrenicës. Seanca e jashtëzakonshme u thirr me kërkesë të Grupit Multietnik të Kuvendit.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button