Siljanovska: Maqedonia sillet me përgjegjësi ndaj Marrëveshjes së Prespës, nuk jam e sigurt për Greqinë

Presidentja e Maqedonisë së Veriut, Gordana Siljanovska Davkova siguron se qeveria u soll me përgjegjësi ndaj Marrëveshjes së Prespës, por nuk ishte e sigurt nëse sillet edhe Greqia.

Ajo theksoi se detyrimet e Greqisë në lidhje me sinjalistikën rrugore të fqinjit të saj jugor, ku shkruan “Skopia”, “FYROM”, por jo Maqedonia e Veriut.

Presidentja për “Samo Intervju”, ajo nuk përmendi se vlen ajo që tha Kotsias – Greqia kishte një detyrim të veçantë t’i kujtonte BE-së, atyre në Këshill dhe në Komision, se duhet të hapim kapituj për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës, sepse ne e lidhëm Marrëveshjen me të.

Ajo shtoi se Greqia ose BE-ja duhet ta këshillojnë Bullgarinë, sepse pretendohet se nuk ka negociata për historinë, kulturën, trashëgiminë dhe gjuhën, dhe ne siç tha ajo, pikërisht këtë bëjmë në komisionet historike.

Lidhur me faktin se nuk e përmendi emrin kushtetuese Maqedonia e Veriut gjatë betimit për prsidente, Siljanoska Davkova theksoi se ajo nuk ka vepruar për inat dhe as nuk ka dashur të acarojë dikë, por është sjellë në mënyrë sokratike.

“Këto ditë dëgjoj se duhet të respektohen të dyja marrëveshjet, nuk po e shkel marrëveshjen e Prespës, thotë se duhet të ndryshojmë dokumentet edhe pas hapjes së kapitujve të parë dhe të tjerë. Kush hap një kapitull, kush vendos për të? BE. A e tha dikush këtë? Greqia duhet ta kishte thënë. Jo vetëm që nuk hapëm një kapitull, por tani duhet të ndryshojmë Kushtetutën për të nisur negociatat.

Asnjë nen në Marrëveshjen me Bullgarinë nuk thotë se duhet të ndryshojmë Kushtetutën. I thashë Macronit se teza e tij filozofike për BE-në është e jashtëzakonshme, por filozofia nuk mund të jetë pa parime dhe vlera. Në vetë marrëveshjet, BE-ja ka parashikuar sanksione nëse ndonjë anëtar shkel vlerat dhe parimet themelore. Pa vlera themelore nuk ka BE si filozofi e demokracisë”, shtoi Siljanoska Davkova.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button