Orban: Zgjerimi i BE-së drejt Ballkanit Perëndimor është ndaluar

Kryeministri hungarez Viktor Orbán vlerësoi se zgjerimi i Bashkimit Evropian drejt vendeve të Ballkanit Perëndimor është ndaluar, duke vënë në dukje se blloku evropian ka nevojë për shtetet e reja anëtare dhe momentin e tyre ekonomik më shumë se kurrë.

“Zgjerimi i Bashkimit Evropian drejt vendeve të Ballkanit Perëndimor është ndalur. Vetëm lufta heroike e komisionerit hungarez të zgjerimit (Oliver Varhey) solli pak përparim. Demokratët e Brukselit janë padyshim të suksesshëm në një gjë – dobësimin e shteteve-kombe dhe rritjen e fuqisë së tyre. Kjo elitë na zgjon kujtimet e komunistëve. Ideali i tyre aktual është politika e gjelbër toksike”, shkroi kryeministri hungarez në një shkrim për gazetën e përditshme Magyar Nemzet.

Orban thotë se njerëzit në BE votuan për ndryshim, por se “elita e Brukselit i zhgënjeu”.

Sipas tij, Hungaria do të vazhdojë të bashkëpunojë me partitë e djathta evropiane, pavarësisht nga pakti pro luftës.

“Qytetërimi i krishterë, i cili përcakton kuadrin e jetës sonë, po zhduket”, vlerësoi Orbán dhe shtoi se BE-ja është në një gjendje kolapsi dhe se blloku europian ka humbur rëndësinë e tij ekonomike në tre dekadat e fundit.

Orbán beson gjithashtu se “rendi evropian po zhduket para syve tanë”, ndërkohë që ka një kërcënim në rritje të terrorizmit dhe përkeqësim të sigurisë publike.

Kryeministri hungarez theksoi se në politikën ndërkombëtare “paqja, rendi dhe zhvillimi” janë zëvendësuar nga “lufta, migrimet dhe stanjacioni”, duke thënë se situata është përkeqësuar “me vendimet shumë të këqija të burokracisë së Brukselit në vitet e fundit”.

Ai theksoi se Evropa po “lundron” në një luftë nga e cila nuk mund të fitojë asgjë dhe mund të “humbasë gjithçka”.

Orban pretendon se “burokratët e Brukselit po u dërgojnë para taksapaguesve evropianë në Ukrainë” dhe se me sanksionet ata “u kanë qëlluar në këmbë” kompanive evropiane, kanë rritur inflacionin dhe kanë shtyrë miliona qytetarë evropianë në krizë për shkak të rritjes së kostos së jetesës.

Ai gjithashtu vuri në dukje se fermerët evropianë po protestojnë çdo ditë dhe se produktet bujqësore ukrainase, me cilësi më të dobët dhe çmime më të ulëta, kanë vërshuar tregun.

Orban iu referua edhe rezultateve të zgjedhjeve në Bashkimin Evropian.

“Qeveria e majtë franceze dhe belge ra menjëherë pas zgjedhjeve dhe Berlini po dridhet. Vendet evropiane e kanë bërë të qartë se duan t’i japin fund luftës në fqinjësi, duan të heqin qafe tërbimin ideologjik progresiv, duan të ndalojnë migrimin dhe duan të shohin ekonominë evropiane në rrugën e rritjes”, tha Orban.

Në fund, Orban tha se të djathtët, pavarësisht pengesave, do të vazhdojnë të punojnë për të krijuar një fraksion të fortë në Parlamentin Evropian.

“Ngjarjet kryesore do të zhvillohen këtë javë. Ju duhet t’i mbani sytë nga Parisi (zgjedhjet e parakohshme parlamentare). Dje u hodh një hap i madh drejt ndryshimit në Amerikë. Nëse gjithçka shkon sipas planit dhe nëse Zoti na ndihmoftë, deri në fund të vitit patriotët do të jenë shumicë në të gjithë botën perëndimore”, përfundoi Orban.

Të ngjajshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button