Në maj pritet rritje çmimesh globalisht, më së shumti mishi

Çmimet e ushqimeve u rritën lehtë në prill pasi çmimet më të larta për mishin, vajrat dhe drithërat tejkaluan çmimet më të ulëta për sheqerin, qumështin dhe produktet e qumështit, tha Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO).
Indeksi i çmimeve të FAO-s të shportës së produkteve ushqimore bazë në muajin prill u rrit me 0.3 pikë krahasuar me vlerën e rishikuar për muajin mars dhe shënoi mesatarisht 119.1 pikë. Kjo do të thotë se në bazë mujore çmimet janë rritur me 0.3 për qind.
Në muajin mars, shporta e produkteve ushqimore bazë u shtrenjtua në baza mujore, për herë të parë që nga shtatori 2023, me 1.2 për qind, tregojnë të dhënat e FAO.
Krahasuar me prillin e kaluar, çmimet janë më të ulëta për 9.6 për qind.
Mishi u shtrenjtua në muajin prill në baza mujore, me 1.6 për qind krahasuar me muajin mars, çka është reflektim i çmimeve më të larta të shpendëve, viçit dhe deles.
Drithërat dhe vajrat vegjetale gjithashtu kanë shënuar rritje të lehtë, me 0.3 për qind krahasuar me muajin mars. Çmimet e grurit u stabilizuan në prill pasi konkurrenca e fortë nga eksportuesit kryesorë lehtësoi shqetësimet për kushtet e pafavorshme të rritjes në pjesë të Bashkimit Evropian, Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara.
Çmimet e misrit u rritën gjithashtu pasi kërkesa e fortë përkoi me problemet logjistike në Ukrainë për shkak të infrastrukturës së dëmtuar, së bashku me shqetësimet për prodhimin brazilian. Nga ana tjetër, orizi është bërë më i lirë me 1.8 për qind, kryesisht falë të korrave të mira.
Sheqeri, nga ana tjetër, ishte më i lirë me 4.4 për qind krahasuar me muajin mars, kryesisht falë perspektivave të përmirësuara të prodhimit në Indi dhe Tajlandë dhe kushteve më të mira të motit në Brazil. Krahasuar me prillin e kaluar, çmimet janë më të ulëta për 14.7 për qind.
Produktet e qumështit ranë me 0.3 për qind nga muaji mars, duke reflektuar kërkesën e dobët për importe për qumështin pluhur dhe çmimet më të ulëta të djathit, të presionuara nga një dollar më i fortë. Nga ana tjetër, gjalpi u rrit në çmim për shkak të vazhdimit të kërkesës së fortë për importe.
Stagnimi i prodhimit të grurit
Në një raport të veçantë mbi ofertën dhe kërkesën në tregjet e drithërave, FAO e rriti përsëri në mënyrë margjinale vlerësimin e saj të prodhimit botëror të grurit në sezonin 2023/2024 në 2.846 miliardë tonë. Kjo do të thotë se krahasuar me sezonin e kaluar është rritur me 1.2 për qind.
Ata gjithashtu ngritën në mënyrë margjinale parashikimin për konsumin e drithit në sezonin 2023/2024, duke e vlerësuar atë në 2.83 miliardë tonë, që sipas llogaritjeve të reja do të përfaqësonte një rritje prej 1.4 për qind gjatë sezonit 2022/2023.
Kjo do të thotë se rezervat e drithit në fund të sezonit këtë verë duhet të jenë 2.1 për qind më të larta se fillimi dhe të arrijnë në 890 milionë tonë. Shifra është ende katër milionë tonë më pak se parashikimi i FAO në raportin e tij të prillit.
Sipas llogaritjeve të reja të FAO-s, tregtia globale e drithërave pritet të rritet me 1.6 për qind në sezonin aktual në 487 milionë tonë, me tregti më të lartë të drithërave të trashë si misri dhe tregtisë pak më të ulët të grurit.
Përllogaritja për prodhimin e grurit të këtij viti është ulur sërish pak, në 791 milionë tonë, çka do të thotë se do të mbetet pak a shumë në nivelin e vitit të kaluar. Vlerësimet e mëparshme tregonin rritje prej 1 për qind.